dinsdag 21 september 2010

Guggenheim en Youtube



YouTube Play is een samenwerkingsverband tussen Youtube en het Guggenheim museum, mede mogelijk gemaakt door HP en Intel. De eerste biënnale toont de meest opmerkelijke online video's van over de hele wereld. De shortlist, gekozen door Guggenheim-curatoren uit meer dan 23.000 inzendingen, is nu bekend gemaakt.

Mocht je belangstelling hebben, maak dan een reisje naar New York. Op 21 Oktober 2010, worden 20 video's van de shortlist gepresenteerd op Youtube.com/play en in het Guggenheim museum. Tegelijkertijd zijn de video's ook in Berlijn, Bilbao en Venetië te bekijken. De videokunstenaars zijn op de speciale opening in New York uitgenodigd. De tentoonstelling in New York is van 22 t/m 24 oktober 2010 te bewonderen.

uit: site Guggenheim

woensdag 26 mei 2010

PINC



People, Ideas, Nature, Creativity, afgekort PINC, is een jaarlijkse conferentie georganiseerd door oud-uitgever en circus-ringmeester (?) Peter van Lindonk en zijn team. Het is een dag met minstens zestien sprekers en andere performers. Doel is te prikkelen: de fantasie, de gedachten, de creativiteit, de liefde en alle andere zaken die regelmatig wakker gekust moeten worden omdat ze anders in de werkelijkheid van alledag verstoffen. 'Mensen moeten zich blijven verwonderen. Dat prikkelt de geest. Zonder prikkeling van hun brein stompen mensen af', zegt Van Lindonk, zelf al in de zeventig, maar nog altijd met de grote ogen van een kleine onderzoeker de wereld in kijkend.

Dit is het begin van een Artikel in het Financieele Dagblad over een enorm leuke organisatie. De sprekers krijgen maar een korte tijd om hun verhaal te doen. Ze komen uit alle delen van de wereld en spreken over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kunst, cultuur, wetenschap en gewoon bijzonder, kortom, het gaat over passie. Je kunt op de site artikelen en filmpjes vinden van de diverse sprekers. Hier heb ik ook de wolkensite, die op mijn blog staat, gevonden. Explore.....

maandag 24 mei 2010

Evaluatie 23 dingen



Het was een lange, vermoeiende, soms hilarische, maar altijd leuke en inspirerende reis. En ik ben blij dat ik weer thuis ben, met een schat aan ervaringen en nieuw opgedane kennis. Met Flickr-foto's, een berg nieuwe wachtwoorden (als vuile was), nieuwe vrienden, en nieuwe ideeën. Gelukkig heb ik een reisverslag gemaakt, zodat ik alles kan nalezen en dus kan nagenieten. Ik heb een kijkje genomen in een nieuwe wereld en, dat besef ik nu, ik ben nog lang niet uitgereisd. Er zijn nog vele dingen te ontdekken, dus mijn reisverslag is nog niet af. Er zullen nog vele reizen bij komen. Wat nu overblijft is een koffer vol met informatie die ik nog moet uitzoeken, twitter, facebook, rssfeeds, flickr, delicious, librarything, kortom een soort "infobesitas" (Henk Romkes). Maar er zijn zeker een paar dingen die in mijn plakboek komen. De rest verdwijnt in de PRULLENBAK.

Ik ben wel erg benieuwd wat wij in het mediacentrum er mee gaan doen. Er zijn hele goede toepassingen die we kunnen gebruiken en het zou jammer zijn als deze kennis verloren gaat. Count me in...

Bibliotheek 2.0


Na het lezen van de achtergrondinformatie (ook de Engelse teksten) vond ik de samenvatting van Orient Express zeer de moeite waard. Kort en bondig; ik zou bijna zeggen "dito"! Ook de tekst van New rules for 2.0 guerilla practice spraken me zeer aan, vooral Stop to Smell the Learning, Snuffel om je heen, ruik. Wat gebeurt er echt? Wanneer je aan dat nieuwe project werkt, reflecteer. Niet alleen op wat werkt en wat niet en of je aan je doelstellingen hebt voldaan, maar waren er verrassingen? Nieuwe inzichten? Blijf nieuwsgiering!

Michael Stephens:
Librarian 2.0 gets content. This librarian understands that the future of libraries will be guided by how users access, consume and create content. Content is a conversation as well and librarians should participate. Users will create their own mash ups, remixes and original expressions and should be able to do so at the library or via the library’s resources. This librarian will help users become their own programming director for all of the content available to them.

Librarian 2.0 also listens to staff and users when planning, tells the stories of successes and failures, learns from both, celebrates those successes, allows staff time to play and learn, and never stops dreaming about the best library services.

Ik heb hier niets aan toe te voegen....

maandag 10 mei 2010

Een explosie van nieuwe ebook readers...


Ik ben een enthousiaste lezeres en gebruik daarvoor sinds ruim 2 jaar een ebook-reader. Een fantastische uitvinding! Het waarom moge duidelijk zijn. Als ik op vakantie ging had ik altijd een krat of 2 boeken bij me en kwam soms toch nog tekort. Mijn reisgenoot miemelde regelmatig over "lichtgewicht kamperen", maar ja, ik lees, tussen sight seeing door, in een paar weken met gemak 20 tot 30 boeken. Toen had ik weinig keus, maar moet je nu zien... en ik heb het nog niet eens over de nieuwe tablets!

John Wood: Room to read

Na een lange tijd te hebben gewerkt als topman van Microsoft in Azië, besloot John Wood "iets nuttigers" te gaan doen met zijn leven. Zijn nieuwe doel is het geven van toegang tot boeken en onderwijs voor kinderen in ontwikkelingslanden. Idealisme en zaken doen, zijn begrippen die Wood in dezelfde zin gebruikt. "Go big or go home!" Aanleiding om het roer drastisch om te gooien, was een bezoek aan een dorpsschool tijdens een wandelvakantie in Nepal. "De kinderen wilden heel graag leren, maar er waren geen boeken. John zei vaarwel tegen Microsoft en vroeg iedereen die hij kende boeken op te sturen. Binnen een week puilde zijn garage uit. Het jaar daarop keerde hij terug naar Nepal, huurde een yak en bracht 3000 verzamelde boeken naar het schooltje. Room to read is inmiddels in Bangladesh, Cambodja, Laos, India, Nepal, Zuid-Afrika, Zambia, Vietnam en Sri Lanka actief en houdt zich naast het verstrekken van lokaal gepubliceerde boeken bezig met het bouwen van scholen en het verstrekken van langdurige studiebeurzen aan meisjes.


bron: One World

The Cloud Appreciation Society

Clouds are so commonplace that their beauty is often overlooked.
They are for dreamers and their contemplation benefits the soul.
Indeed, all who consider the shapes they see in them will save
on psychoanalysis bills,

And so we say to all who’ll listen:
Look up, marvel at the ephemeral beauty, and live life with your head in the clouds!
Ik heb met verbazing en bewondering gekeken naar de website van deze organisatie, te vergelijken met op een zonnig terrasje zitten met een latte macchiato en alles is wel in de wereld...

woensdag 28 april 2010

Het ontstaan van een screencast...

Marjolein en ik hebben het toch aangedurfd. De screencast staat op Marjoleins blog. Henriëtte heeft het geheel gefilmd....
Enjoy!

dinsdag 27 april 2010

Een andere manier om je foto's te presenteren...

Al speurend vond ik Capzles. Dat is een nu mooie manier om je foto's te presenteren! Je kunt het geheel vormgeven met vaste templates of er een zelf maken, je kunt zelfs een achtergrondmuziekje toevoegen. Op de site vind je allerlei voorbeelden. Je moet natuurlijk wel weer een account aanmaken :-/, daarentegen is het wel gratis...Op de blog komt het niet zo mooi uit, omdat ik de afmeting moet aanpassen, dus dan maar met een linkje. Het betreft het Afrikamuseum bij Nijmegen. Een aanrader! Je moet je voorstellen dat op de achtergrond de muziek van Ladysmith Black Mambazo klinkt.. Dat heb ik helaas nog niet voor elkaar...


Op 30 mei a.s. is het weer feest in Zwolle. Dan komt er een vloed van rose fietsende of fietsende rose vrouwen onze kant op. En allemaal voor het goede doel onder leiding van Leontien! Vorig jaar raakte ik er per ongeluk in verzeild en keek m'n ogen uit: nog nooit heb ik zo veel fietsen (of vrouwen) bij elkaar gezien. Het was een swingend feest en het plezier spatte er van af. Ik wilde zo meefietsen!
Het is een jaarlijkse gebeurtenis en heet Leontiens Ladies Ride. Bekijk de foto's, want gelukkig had ik mijn fototoestel bij me.
Je kunt je voor dit jaar nog opgeven! Zou het niet leuk zijn om volgend jaar mee te doen....voor het goede doel? O.a Pink Ribbon.

maandag 26 april 2010

Aquabrowser

Er wordt veel gezegd en geschreven over de Nederlandse zoekmachine Aquabrowser. Lovende woorden, zeker, maar niet iedereen is even blij met woordenwolken e.d. en men constateert ook dat de student (en docent) vaak niet weet hoe zo'n zoekmachine werkt. Bij Regiobibliotheek Zuid Oost Utrecht (kortweg Zout) vermelden ze welke bronnen ze gebruiken en geven een korte uitleg. Ik begrijp dat de zoekmachine voornamelijk gebruikt wordt in bibliotheken. Een mooi voorbeeld vind ik de bibliotheek te Brugge. My Discoveries vind ik een mooie toepassing. Ik heb ook een lijstje aangemaakt bij de oba. Als ik lid was van een openbare bibliotheek zou ik daar zeker gebruik van maken. Het zou ook bruikbaar zijn in onze bibliotheek.
De Aquabrowser wordt over de gehele wereld gebruikt. Zo kwam ik bij het speuren een bibliotheek in Santa Cruz Amerika tegen. Maar het allerleukste vond ik wel dat deze zoekmachine ook in de sociale media terugkomt. Jawel, kijk maar eens bij Facebook en Twitter.

dinsdag 20 april 2010

Muziek online...

In plaats van Last.fm heb ik op aanraden van collega's Grooveshark gebruikt voor mijn muziek-online. Het is eenvoudig om een playlist en bibliotheek aan te maken. Vervolgens een mooie widget maken en dan op je blog plaatsen. En luisteren maar...
Wat dit voor het mediacentrum kan betekenen weet ik niet. Bij een Openbare Bibliotheek kan ik me nog wel iets voorstellen, maar voor een HBO zie ik het niet. Maar wie weet heeft iemand een idee....

maandag 19 april 2010

Sociale netwerken

Ik las dat de populariteit van online sociale netwerken de afgelopen jaren explosief toegenomen is. Meer dan de helft van de Nederlanders is lid van één of meerdere online sociale netwerken. Het aanbod van netwerken is veelzijdiger dan ooit tevoren. Of je nu op zoek bent om te praten over boeken, kunst, daten of gewoon roddelen, er zijn sociale netwerken voor iedereen. Deze veelzijdigheid betekent dat iedereen een plaats kan hebben in sociale media. Zelfs bedrijven zoeken naar nieuwe, kostenbesparende manieren om te communiceren met hun doelgroep. Sociale media wordt snel een prioriteit voor velen onder hen. Het is een van de goedkoopste, snelste en meest effectieve manieren om snel contact met je klant te krijgen.

Wat me opvalt is dat er veel zijn die in meerdere netwerken actief zijn. Twitter, Ning, Hyves, Facebook , LinkedIn, Plaxo, hoe is het mogelijk dit allemaal bij te houden? Ik beperk me nu tot Twitter en Face BOOK , vooral via m’n telefoon. Waarschijnlijk blijf ik dit wel doen, ook na 23dingen, omdat ik het leuk vind.

Niet iedereen is echter gelukkig met dit nieuwe communiceren en dan heb ik het niet eens over mijn eigen home, waar een digibeet leeft, maar zelfs onze koningin is er niet happy mee.
Beatrix is in haar kersttoespraak kritisch over de technologische vooruitgang. Volgens haar wordt onze samenleving steeds individualistischer en wordt die leegte niet gevuld met virtuele ontmoetingen.
Hoewel ze het nooit expliciet over zaken als internet, Twitter, sms of dergelijke heeft, valt duidelijk af te leiden waarover het gaat. “Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes”, aldus de koningin. Tja, daar zit natuurlijk wel wat in.....

zondag 18 april 2010

Google Maps

Het is mogelijk om bij Google maps je eigen KAART te maken. Op deze kaart staat nog maar het begin van een reis die ik heb gemaakt naar o.a. Krugerpark Zuid-Afrika in 2006. Je kunt foto's en filmpjes toevoegen. Ik heb de foto's op Flickr gezet en de filmpjes op YouTube. Daarna is het simpel om ze op de kaart te zetten. Heel leuk, maar erg arbeidsintensief. Het heeft enige tijd geduurd voor ik het voor elkaar kreeg om een filmpje er op te krijgen. Dan zie je maar weer hoe nuttig de bijeenkomsten zijn in de studio. Even een vraagje en de oplossing is er. Ik ben een voorstander van zelf proberen, maar soms spaar je enorm veel tijd om het gewoon te vragen....
Ik heb er het nog niet nagedacht of het nuttig is voor mijn werk. Moet alles nuttig zijn?

donderdag 8 april 2010

Google Maps streetview

Helaas is mijn straat niet gefotografeerd. Ik kan mijn huis alleen vanaf de overkant bekijken. Als je wat doorklikt zie je het schip Thor en op de achtergrond een rij grachtenhuizen. Het tweede puntje links is van mij, precies achter een boom...


Grotere kaart weergeven

dinsdag 6 april 2010

Onderwater museum in Cancun Mexico

In 2011 is het museum klaar. Alleen daarvoor al zou je naar Mexico afreizen. Wat een supermooie foto's! Op internet is ook een filmpje te zien hoe ze de beelden hebben geplaatst. Het is een beetje teveel van het goede om dat ook op de blog te zetten, dus moet je zelf maar eens gaan speuren...


Created with flickr slideshow.

maandag 5 april 2010

Librarything


Het is simpel om boeken op je boekenplank te zetten. Er zijn niet altijd afbeeldingen van je boeken, vooral als ze wat ouder of zeldzamer zijn, maar dat is ook simpel te doen. Gewoon een foto nemen en uploaden. De presentatie van je boeken is mooi, jammer dat je de boeken niet kunt sorteren (of ik heb het nog niet ontdekt). Wat het voor mij betekent? Kun je er ook e-books opzetten? Misschien met een korte samenvatting? Ik moet het nog eens uitzoeken....
Librarything in het onderwijs, dat lijkt me een leuk idee voor onze bibliotheek. Misschien de nieuwe aanwinsten die in de kasten worden gezet via een automatisch tooltje gekoppeld aan de catalogus, zodat de student weet wat er nieuw is en deze kan ophalen of eventueel reserveren. Ik verzin maar wat... Ook hier weer mogelijkheden te over.

zondag 4 april 2010

Podcasts, vodcasts en YouTube

Via Itunes heb ik al enige tijd een paar abonnementen (vodcasts) voor mijn Ipod. National Geographic met prachtige natuurfilmpjes en een met recepten van Nigella Lawson. Als ik mijn Ipod aan de computer verbind ontvang ik automatisch de nieuwste filmpjes. Very entertaining.. Zo ook de podcast van de BBC over geschiedenis, elders te zien op mijn blog.

Podcasts e.d. kunnen belangrijk zijn in het onderwijs.Ze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Grote Engelstalige onderwijsinstellingen stellen hun lessen op die manier beschikbaar zodat studenten gemiste lessen kunnen inhalen. Afstandleren! De docent kan auditieve ondersteuning geven aan leerlingen met taalachterstanden. De studenten kunnen hun opgedane kennis presenteren. Kortom eindeloze mogelijkheden...


Dan is er natuurlijk YouTube. Al eerder, tijdens de vakantieperiode vorig jaar, heb ik een filmpje gemaakt en op YouTube gezet. Het ging over de staatsloterij en sommigen van ons zullen zich dit nog levendig herinneren...Helaas is ook dit filmpje niet van superieure kwaliteit, maar dat mag de pret niet drukken. Mochten er mensen nieuwsgierig zijn; ik ben de titel vergeten. Het is zo eenvoudig om filmpjes te plaatsen dat het uitnodigt om het ook eens te proberen. Wat dit betekent voor het onderwijs moge duidelijk zijn.

woensdag 24 maart 2010

Vodcast...

Het was uiteindelijk heel eenvoudig om met mijn telefoon en de android-toepassing Qik een filmpje te produceren. Het hele podcast-verhaal is dan niet nodig. Helaas is de kwaliteit van het filmpje niet erg goed en het verhaal erbij ook niet, maar het gestommel over een prullenbak is goed te horen..
De houdbaarheid van het filmpje is 48 uur; daarna haal ik het eraf en vervang het voor een betere, hoop ik.

maandag 22 maart 2010

How to: Een podcast op je blog

Er is een filmpje over hoe een podcast op je blog te zetten. Helaas in het Engels.

Ruhrgebied, cultuurhoofdstad van 2010


Het industriële Ruhr-gebied met als middelpunt de stad Essen, is in 2010 uitverkozen tot culturele hoofdstad van Europa. En dat is niet voor niets. De regio met 5,3 miljoen inwoners in 53 steden is met zo’n 170 nationaliteiten een smeltkroes van culturen. En dat komt weer tot uiting in het aanbod van maar liefst 200 musea, 100 culturele centra, 120 theaters, 250 festivals, 3500 industriële monumenten en drie grote musicaltheaters.
De verkiezing tot culturele hoofdstad van Europa zal niet ongemerkt aan Europa voorbijgaan. Als highlights worden o.a. spectaculaire tentoonstellingen in bijzondere musea genoemd, zoals het nieuwe Ruhr Museum van de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

IM


Er zijn mensen die chatten. Daar hoor ik helaas niet bij. Ik heb 2x MNS geprobeerd. Terwijl ik op een mooie zin zat te broeden, kreeg ik al een nieuwe chat om de oren (wat zit je nou te doen?, geef eens antwoord!). Skype was te confronterend, ik heb geen zin om m'n haren te kammen voordat ik ga skypen, dus dat was geen succes. Nu heb ik dus Google Talk. Het is toch een leuke verrassing als ik nietsvermoedend aan m'n laptop zit en ineens een melding krijg: knock, knock who's there? Dan is chatten leuk. Maar ik vrees dat het niet mijn ding is; ik zal niet snel zelf het initiatief nemen.
Voor het Mediacentrum is het een nuttige aanvulling. Het lijkt me voor de vragensteller plezierig als je onmiddellijk antwoord krijgt op je vraag.

Dit is nu een erg handige toepassing. Als je zo als ik alle wachtwoorden en contactpersonen in je telefoon hebt zitten en die werkt niet meer, heb je een probleem. Mijn Pukcode was veranderd omdat ik een nieuwe simkaart heb, mijn wachtwoord voor Vodafone zat natuurlijk in mijn telefoon en na aanvraag sturen ze het wachtwoord via een sms'je....
Dat gebeurt me natuurlijk niet meer. Alles zit nu in een document op internet!
Ik ben al begonnen met studenten over deze mogelijkheid te vertellen na een vraag als: 'ik heb m'n usb-stick in de computer laten zitten'. Tot mijn verbazing wisten de studenten die ik heb gesproken weinig of niets over deze toepassing.
Samen met een paar collega's deel ik een document 'Lenteperikelen' en dat was een leuke ervaring. Ik zie hier wel mogelijkheden voor mijn werk.

maandag 15 maart 2010

Twitteren, twitteren...



Ik had al enige tijd een account bij Twitter, maar nog nooit een berichtje getwitterd. Na enige aarzeling heb ik dus (23 dingen) mijn eerste twittertje geplaatst. Tja, toen was de beer los...Al na 1 week werd ik gebombadeerd met twitters. Ik ben namelijk een paar twitteraars gaan volgen die ik inmiddels al haastig gedétwitterd heb. Ik twitter natuurlijk ook met mijn mobiele telefoon (dat is wel leuk), maar door de vele twitters danst en flitst m'n telefoon op mijn bureau. Het werkt ietwat verslavend, dus ik zal dit fenomeen nog wel een tijdje gebruiken...

Wiki



Wiki is kort voor WikiWiki wat snel, vlug en beweeglijk betekent in het Hawaiiaans.
In veel opzichten zijn wiki’s eenvoudige websites. Je hoeft geen HTML te leren om iets toe te voegen of te veranderen en je kan precies zien wie wat heeft aangepast in de geschiedenis van de pagina en je kunt heel eenvoudig een oudere versie herstellen. Ze zijn relatief makkelijk te onderhouden, dus zeker geschikt om in het onderwijs te gebruiken. Tijdens het speuren op internet kwam ik de volgende wiki tegen; het is een mooi voorbeeld van een wiki in het onderwijs.

Wat mijn werk betreft als catalogiseerder zie ik het niet echt zitten. Het vergt toch veel onderhoud en je bent afhankelijk van de inbreng van anderen. Misschien een wiki voor een select groepje…

maandag 8 maart 2010

De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis

Deze nieuwe website maakt publicaties over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden toegankelijk. Het is de actuele gids voor het werk van geschiedschrijvers. In deze grote verzameling vindt je beschrijvingen van boeken, tijdschriften, artikelen en online publicaties, afkomstig uit verschillende Nederlandse collecties.

John Lautner


Onlangs zag ik op tv een documentaire over de Amerikaanse architect John Lautner. Citaat: John Lautner (Marquette (Michigan), 1911-1994) was een invloedrijk Amerikaans architect wiens werk in Zuid-Californië een doorgedreven synthese betrof van progressief ingenieurswerk, overgoten met elementen uit de Space age. Lautners architecturale en artistieke kwaliteiten werden voornamelijk gevormd tijde ns zijn zesjarig verblijf in de jaren '30 in het zomerhuis van Frank Lloyd Wright, Taliesin. Dit was de toenmalige verzamelplaats voor grote architecten en kunstenaars. Andere opmerkelijke ontwerpen van Lautner omvatten de Arango Residentie in Acapulco (Guerrero), met een indrukwekkende betonnen overkapping, en het beschermde Desert Hot Springs Motel in Palm Springs. Zijn dramatische en fotogenieke ruimtes worden frequent gebruikt als filmdecors. Met name de Elrod Residentie in Palm Springs bleek een voltreffer in de James Bond-film Diamonds Are Forever uit 1971. Het Chemosphere-huis is uitgegroeid tot een monument in de architectuurscene van Los Angeles.
Het Schaffer House werd als filmset gebruikt in de film "A single man" met Colin Firth. Een prachtig huis, zie filmpje.

dinsdag 2 maart 2010

Nu ik toch bezig ben...

De (Belgische?) site waar ik deze instructiefilmpjes vond is heel informatief en leuk. Mocht je een goocheltrucje willen leren, dan moet je daar wezen. Hoe werkt windows 7 of wat is cholesterol? Is je auto winterklaar? of hoe maak je een mooie foto? Keuze volop.


Wat is Twitter? - Animated Explanations

Delicious

Even pauze....


Hoe vouw je een kraanvogel? - Animated Explanations

zondag 28 februari 2010

Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp. Confucius


Na alles wat ik tot nu gehoord, gelezen, gezien en gedaan heb voel ik me wat overweldigd door alle mogelijkheden. De kennis die ik dacht te hebben is eigenlijk toch zeer beperkt. Gelukkig ben ik tot het besef gekomen dat ik niet alles hoef te weten en dat er ook dingen zijn die ik niet wil weten! Dat lucht wel op!
Wat het Web 2.0 betreft zie ik wel de mogelijkheden voor het onderwijs. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld de collectiemanagers op een blog of wiki in samenwerking met de opleiding studieboekadviezen geven en recensies plaatsen. Een digitale invulling het verlengstuk van de fysieke dienstverlening. Ik noem maar wat, gelukkig is daar al genoeg over geschreven. Web 2.0 is vooral sociaal. Het is de bedoeling dat je alles wat je doet op het internet deelt met anderen en dat je ook gaat werken met anderen. Wanneer je iets tegenkomt op het internet, dan kun je dat delen met je collega's, vrienden en familie. En dus ook een docent met zijn studenten. Een bibliotheek zonder muren, zonder grenzen. Mooie gedachte toch..
Toepassingen zoals Flickr e.d. zijn meer voor jezelf. Persoonlijk hoef ik niet alles te delen met iedereen. Een blog daarentegen is wel nuttig in mijn werk als catalograaf. Samen met mijn andere catalogravinnen een blog delen en hopelijk met andere catalogiseerders. Dat zie ik wel zitten..

Ten slotte: tot nu toe heb ik met veel plezier de 23dingen gedaan en veel geleerd. Ietwat gefrustreerd, maar nu ik mijn beperkingen heb geaccepteerd zie ik het vervolg met genoegen tegemoet..

foto Peter Welleman

Al bekend? WeTransfer...

Het is een site waar je grote files (tot 2Gb) kunt versturen. Deze worden per email verstuurd, waarnaar ze bij wetransfer twee weken worden opgeslagen. De geadresseerde kan dan de file bekijken. Het is gratis: WeTransfer your videos, music, photo albums or documents to friends and colleagues. We support all filetypes. Reuze handig!

woensdag 27 januari 2010

Flickrpret

Marjolein attendeerde me op een leuke toepassing van Flickr!
Teken een vorm of iets anders en Flickr zoekt er foto's bij. Geinig...

dinsdag 26 januari 2010

Ding 6...

Gisteren succesvol een account aangemaakt bij Yahoo en Flickr. Nu, dat had wat voeten in de aarde. Al die registraties en wachtwoorden. Mijn Yahoo-naam is Helene Jansen en bij Flickr heet ik hmediacentrum. Ik heb al 2 foto's geupload, een groep aangemaakt en 2 Friends geïnviteerd, dus lig ik aardig op schema. En dat alles in 1 uur....hm. Er zijn wat leuke toepassingen in Flickr, bijvoorbeeld de Maps. Je kunt de foto's op de map (plattegrond) plaatsen, waar je de foto's hebt genomen. Dit werkt ook als je een foto "geleend" hebt van internet. Vooropgesteld natuurlijk dat je weet waar de foto is genomen. Ach, een kinderhand is snel gevuld....

maandag 25 januari 2010

Even wat anders....


Dit is de mooiste villa die ik ooit bezocht heb. De villa staat op Capri, op 327 meter hoogte. Hier woonde Axel Munthe, een Zweedse arts. Munthe woonde daar tussen 1896 en 1910. Citaat: De fantasievolle architectuur was bedoeld als een perfecte omgeving voor de collecties van de eigenaar maar tegelijkertijd ook om de schoonheid van het landschap te verbeteren. De gebouwen en de collecties weerspiegelen een romantische symbolistische smaak, typisch van die eeuw. Vanaf de colonnade geniet je van een uitzonderlijk uitzicht op de Golf van Napels. De bouw van San Michele begon met de aankoop van het perceel, in 1895, en de eerste bouwwerkzaamheden begonnen een jaar later. De architect was Munthe zelf. Een opvallend element van het gebouw is de opening naar de zee en de hemel, zoals beschreven in zijn boek:

"Mijn huis moet open staan voor de zon, de wind, en de stem van de zee, net als een Griekse tempel, en licht, licht, licht overal!".




Filmpje..

Zit ik net Raymonds blog te lezen zie ik hetzelfde instructiefilmpje. Nu kan het niemand nog ontgaan! Blogpret....

Ding 4 en 5

Ik heb 2 weken de tijd gehad om me het RSSfeedsgebeuren eigen te maken. Allereerst heb ik Firefox met een Toggle Yoono sidebar (it boggles the mind...)gedownload en een Google Reader account aangemaakt. Als je dat eenmaal hebt gaat eigenlijk alles vanzelf. Het toevoegen van een feed is een fluitje van een cent. In mijn geval beperk ik het tot een stuk of 4, anders verlies ik het overzicht. Gelukkig heb je altijd leuke instructiefimpjes die je het leven gemakkelijker maken.

woensdag 20 januari 2010

Leuk lezen...

Je kunt dit boek: Obnoxious librarian from Hades op deze site lezen door te klikken op PDF.

Helpdesk perikelen...

Herkennen we dit ?

Filmpjes, filmpjes...

De Youtube-filmpjes nemen erg veel ruimte in beslag, dus heb ik nog een beetje sterrenstof gebruikt en nu zit het fimpje onder een linkje. Je moet alleen wat meer tekst gebruiken om uit te leggen waar het over gaat. Ondanks alle pret twijfelde ik aan het nut van een blog, maar langzamerhand denk ik toch dat, nadat de cursus is afgelopen, ik mijn blog nog zal gebruiken. Al met al is het leuk om een soort logboek bij te houden.
jumping smileys (Let maar niet op die smiley's, dat gaat vanzelf over)

Er is niets nieuws onder de zon...

Middeleeuwse helpdesk.

maandag 18 januari 2010

23 dingen...

Tot nu toe heb ik enorm veel tijd besteed aan 23 dingen. Het is heel leuk en inspirerend, maar toch heb ik het gevoel dat ik hijgend achter de anderen aanstruikel. Sommigen zijn al bezig met Ding veel-verder-op-in-de-tijd, zodat ik me schuldig voel dat ik in het week-end niet achter de laptop heb gezeten. Op het moment ben ik bezig met ding4 RSSfeeds en ik dacht dat ik daar al wat ervaring mee had, maar ik weet nu dat ik nog niets weet. Coach!!!!!!!

woensdag 13 januari 2010

Titel..

De titel is wederom gewijzigd na een klacht van een volger, die zich ergerde aan al die blognamen zonder namen, tja..

Iets heel anders..

Zoals iedereen wel weet lees ik digitaal! Voor mij als veellezer is dit een ideaal medium. Tot nu toe heb ik ongeveer 270 boeken op mijn reader staan en op een geheugenkaartje nog veel meer. Dit zijn allemaal rechtenvrije klassiekers van The works of Jane Austen, via Dumas, Lewis Carroll, Kipling, Victor Hugo, Tolstoj tot Emile Zola. Totaal 54 schrijvers en al hun boeken. Zet mij maar op een onbewoond eiland met een zonne-opladertje of 16 uur in een tunnel met een leeslampje... Dus blijf ik graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Onlangs kwam ik dit filmpje tegen. Dit is de toekomst en ik kan bijna niet wachten tot het zover is.

Een nieuwe dag...

Zojuist heb ik mijn profielfoto gewijzigd. En..,na enig fröbelen, in 1 klap bij al mijn volgers. Voor de bloggers die dat nog niet weten: ga naar dashboard, klik op "profiel weergeven", scroll naar onder, ga naar "door mij gevolgde blogs beheren", klik bij de eerste de beste blogger op "instellingen", daarna "profiel blogger bewerken", kies vervolgens voor "B blogger" en dan worden in alle bloggers je profiel (dus ook je foto) aangepast. Kind kan de was doen...

dinsdag 12 januari 2010

Iets later op de dag....

Joepie! Het is gelukt met behulp van een beetje sterrestof....

Women in Art

Weer wat later....

Al enige tijd ben ik bezig met het plaatsen van een filmpje van YouTube op mijn blog. Het is me nog steeds niet gelukt. Al zoekend op internet kwam ik allerlei handige softwareprogrammaatjes tegen die, tegen een kleine vergoeding, ervoor zouden zorgen dat het YouTube filmpje op mijn blog zou komen te staan. Nu, aangezien er nog steeds geen filmpje op staat, kunnen we constateren dat het me nog steeds niet gelukt is.....Heeft iemand een tip? Ik heb geen rust voor ik dit voor elkaar heb!

donderdag 7 januari 2010

Een dag later..

Het is leuk snuffelen in allerlei templatesites; de keus is groot. Het is na 30x proberen eindelijk gelukt om een template te uploaden! Helaas mis ik nu de tekstregel bovenaan met keuzemogelijkheden. "Aanpassen" bijvoorbeeld. Nu moet ik via een omweg (google-account) in mijn dashboard komen. Heeft iemand een idee? Coach Raymond misschien? O, wat een blogpret....

woensdag 6 januari 2010

Woensdag 6 januari, the day after....

Na wat hobbels heb ik een (nieuwe) blog. De andere blog is van de Catalogusafdeling, maar helaas een stille dood gestorven wegens gebrek aan aandacht. Mijn blog is nog wel in aanbouw, dus kijk maar niet op wanneer het er steeds anders uit ziet. Ik verheug me op de komende tijd, zeker na zo'n bruisend begin...